Vel inne i sine mange deliberasjoner om cavaens magiske og til dels ikoniske beskaffenheter blir Xavier Gramona oppmerksom på at han ikke har satt i gang powerpoint-presentasjonen sin. Den ca. 50-årige spanjolen fra Catalonia er meget engasjert.
En sann ambassadør for premium Cava og 5. generasjons leder av vinhuset. Xavier jobber hele tiden med kvalitetsmessig forvaltning av vinmarken, biodynamisk vindyrking og legger sterk vekt på sammenhengen mellom lang lagringstid og kvalitet i Cava.
Gramona har produsert vin i Peñedes siden begynnelsen av 1800-tallet og var godt etablert på hjemmemarkedet da vinlusen slo til i nabolandet Frankrike.
Etterspørselen steg til himmels og spanske vinbønder leverte vin til det franske markedet ettersom vinmarkene i Frankrike ble lagt øde av Phylloxera. Gramona hadde gode kontakter i Champagne hvor de forsynte champagnehusene med sårt tiltrengt vin og etablerte gjennom årene en meget god handelslinje mellom de to vindistriktene.
Med kunnskapen Gramona hadde tilegnet seg opp gjennom årene med handel med de franske champagnehusene begynte de på begynnelsen av 1900-tallet å produsere sin egen musserende vin – Champán de Cava.
– Nordmenn har hatt en eventyrlig gastronomisk vekst. Dere har fantastiske kokker og ikke minst eksepsjonelle råvarer, spesielt i form av sjømat. Dette er perfekt for Cava som er godt egnet til alle måltider.
Vellagrede viner
Den enkleste cuvéen får minimum tre år flaskelagring før den blir sluppet ut på markedet. De prestisjefylte cuvéene som kun blir laget i eksepsjonelle år, får opp til 11 års lagring på flaske før de blir lansert.
Cava som aperitiff
Når man er sulten, så er tungen ganske tørr. Tørr tunge kan man lett reparere med Cava. Drikk litt Cava og porene i tungen vil åpne seg og man er fullt forberedt på litt deilig mat, sier Xavier, med et smil.
Lang flaskegjæring
En lang flaskelagring får frem spennende aromaer samtidig som det skaper en umamisensasjon i munnen. En drue som for eksempel Xarel-Lo, som er vanlig i cavaproduksjonen, utvikler umami etter lang tids lagring. Vi hadde en fremragende meny i Bergen forleden, som poengterte akkurat dette. Vi drakk samme Cava til både en lokal tørrfiskvariant og til steak tartar der begge fungerte strålende.
Guiseppe bruker hendene, snakker med øynene, kroppen og faktene. Det er lett å se at han gløder for jobben som vinmaker. Hos Vajra brenner de for familien, for Piemonte og for vinene. Passione heter dette på italiensk.
– Den stammer fra mine foreldre. Lidenskapen kom når de snakket om vin, serverte vin og laget vin. Alle vi søsken har tatt del i dette i oppveksten. Det er det vår familie gjør. Mor og far var opptatt av at vi skulle ha respekt for naturen og de var opptatt av frihet og det å velge en annen vei. De var alt annet enn mainstream. Guiseppe trekker på smilebåndet. De var det motsatte av hippier. Ganske strenge, men når det kom til vinmaking så gikk de alltid sine egne veier.
Guiseppe gikk også sin egen vei – eller – nesten. Egentlig hadde han besluttet å bli hjertekirurg. Han hadde karakterene og bestått samtlige kvalifiserende eksamener men bestemte seg til slutt for å satse på familiens vin i stedet. Dermed ble Guiseppe fjerde generasjon vinmaker i Barolo.
– Jeg vet ikke hva vinprodusentene i Piemonte har gjort for å fortjene å bli elsket slik i Norge, men jeg vil i alle fall si takk.
Jeg mener vin er en ”One-way Street”. Se for deg at et menneske begynner å lære seg om vin, nødvendigvis vil da personen starte ved begynnelsen på denne ”veien”. Dersom man ikke gir opp underveis, eller bare slår seg til ro med det man har lært, så vil man etter hvert også oppleve og lære nye ting. Man beveger seg altså fremover.
Nordmenn har god kulturell forståelse og de er også godt utdannet. Jeg tror mange i Norge søker informasjon og ikke stopper opp når de begynner på denne ”One-way street’en”.De søker videre mot enda bedre kvaliteter og ender til slutt opp med de legendariske vinene i verden.
– Det har vært et spennende og svært innholdsrikt år for meg. Overveldende egentlig etter å ha vunnet NM for vinkelnere og få representere Norge i Argentina.
– Vi bruker Best Buy listen aktivt som verktøy og det er da nyttig å vite om tilbudene som finnes i forkant og deretter kunne smake oss igjennom på messen. Det er derfor viktig at leverandørene har med disse vinene i tillegg til alt det andre gode slik at vi får tatt gode vurderinger på de produktene som til enhver tid er rimeligst priset.
– Men det er ikke bare Best Buy listen som er i fokus. Bølgen & Moi kjøper vin i alle sjangre og det er mye å smake.
– Jeg er åpen for det meste av vin. For meg er et viktig kriterium at vinen er godt laget. Alt må ikke nødvendigvis være på øverste nivå. Det finnes for eksempel masse godt fra Syd-Amerika, et kontinent som har godt med sollys, ofte velegnet jordsmonn og klimatiske forhold, som gjør at man for eksempel kan bruke færre sprøytemidler i vinmarkene.
Kurs- og bankettsjef på Best Western Plus Hotel Norge i Kristiansand og trønder med lang fartstid på Sørlandet.
– Jeg ser egentlig ikke etter noe spesielt. Jeg er her mest for nettverksbyggingen. Det er et fint sted å treffe gamle kjente og hilse på leverandører jeg ikke har sett på en stund.
– Jeg har vært med på mange messer, men det er min første Nores vinmesse ettersom vi er nye medlemmer i Nores, og jeg er meget positivt overrasket av det faglige innholdet og mangfoldet av varer.
– Det er gøy å være på en messe hvor ikke alt handler om lavest mulig pris, hvor jeg får smakt mange viner, også i det litt mer kostbare sjiktet.
Restaurantsjef og vinansvarlig Fredrik har som hovedoppgave i dag å smake seg frem til passende viner for hotellets gjester.
– Jeg er opprinnelig fra Syd-Sverige men havnet plutselig i Røros for omtrent 4 år siden etter å ha drevet kro en god stund i Skåne.
– På messen ser vi ser etter mye forskjellig. Siden Bergstadens Hotel trakk seg ut av Scandickjeden i 2016 har vi nå en del mer frihet hva angår valg av produkter. Det er og godt å få nye impulser og treffe bransjen på messen.
Til tross for at Svein og delegasjonen fra Fossheim Hotel i Lom startet reisen fra opplandsbygda klokken ett i natt med en pinefull omvei om Oslo på vei til Bergen er humøret på topp.
– Her er det masse god vin å smake og hyggelige mennesker å snakke med. Både jeg og hotellet har vært med lenge, siden Fossheim Hotel er med i De Historiske er vi gamle i gamet begge to.
– Vi holder oss til lokale råvarer så jeg leter etter noen nye viner til en spesifikk meny med rype, litt lokal skinke, fjelllam og litt annen kortreist mat.