Bryggeriforhandlinger

Mette Aarø-Stillesby
Nores

Det er lenge siden øl kun var en halvliter til billigst mulig pris i Norge. Øl i dag er IPA med chili og bringebær, smak av skog, øl er en forfriskende seidel i en kjeller i en tysk småby. Øl er bær og granskudd som har kost seg på trefat i flere år. Øl er den gylne vesken som munkene produserte i klostrene. Øl er pale ale, weissbier, glutenfritt og mange andre varianter. De store ølbryggeriene i Norge er i fåtall, mens småskalaprodusentene øker i antall hver måned. I tillegg har småskalaprodusentene en bredde i sortimentet på til sammen over 100 forskjellige varianter. Norge har et enormt utvalg av øl. «Øl er den nye vinen» og det er helt vanlig i dag å ha en ølmeny ved siden av vinmenyene.

Avtalene på bryggeri og mineralvann gikk ut 2016, og høsten 2016 satte vi og arbeidsutvalget* i Nores i gang med å legge en strategi for forhandlingene. Vi inviterte med Petter Nome, daglig leder i Bryggeri- og drikkevareforeningen, og ba ham om å spå om fremtiden, og om å gi oss en innføring i ølets utvikling i Norge.

Han uttalte tydelig at «Enhver bar med respekt for seg selv har et craft-øl å tilby sine kunder». Nome informerte også om at småskalaprodusentene står for ca 3–4% av den totale omsetningen av øl. Han mente den trenden ville øke, noe den også har gjort.

De store bryggeriene har vist at de også vil være med på denne utviklingen og har utvidet sitt sortiment med flere produkter innenfor craft øl.

Det totale ølvolumet i Nores via alle kanaler er på 2,3 millioner liter. Anbudsbrev ble sendt ut til de store bryggeriene og til et 10-talls småskalaprodusenter.

Hansa var leverandøren som leverte inn det beste tilbudet og vant videre avtale med Nores. De fikk en eneavtale med Nores på 3 år. Noen av fordelene Nores medlemmer blir tilbudt i den nye avtalen:

Forsterkede fakturarabatter på 

• Alkoholfrie produkter

• Forsterket bonus som gjelder for

Alkoholholdig drikke

Økt fokus fra Hansa på medlems- og markedsaktiviteter som:

• Konkurranser med ølbrygging

• Faglige medlemsturer

• Ølkelnerutdannelse for et gitt antall personer

• Generell opplæring i produksjon av øl

Amund Polden Arnesen er kursholder og den første nordmannen akkreditert som ølsommelier fra The Institue of Brewing and Distilling i London.

Ølkelnerutdannelse

I disse dager har åtte ansatte fra våre medlemsbedrifter tatt fatt på ølkelnerutdannelsen på Beverage Academy i Oslo.

Ved å bestå praktisk og teoretisk eksamen blir man godkjent Ølkelner fra Beverage Academy og oppnår ølkelnernål og medlemskap i Norsk Ølkelnerforening.